Филми за зомбита

ФИЛМИ ЗА ЗОМБИТА: НАЙ-ДОБРИТЕ ФИЛМИ ЗА ЗОМБИТА НА ВСИЧКИ ВРЕМЕНА

Филми за зомбита – всички класики и перли на жанра. Филмовите експерти от редакционния екип на Cinema разкриват най-добрите немъртви филми.

4627692

Филмите за зомбита оставиха ретроспективно кървавия си отпечатък върху популярната култура. Живият мъртвец премина през няколко фази в хода на почти 80-годишната си филмова кариера. Във филмите за зомбита от 30-те до 50-те години престъпленията бяха възродени от вуду магия, които трябваше да бъдат в услуга на своя господар като безмозъчни тела. През 1968 г. този доста съзерцателен сценарий на ужасите завърши с гръм и трясък: В Джордж А. Ромерос„Нощта на живите мъртви“ размърда зомбитата, излезли от гробовете си, все още с протегнати ръце по характерен начин, сякаш от някой друг. Но това, което ги движеше, беше ненаситното желание за човешка плът. Тъй като замърсяването на околната среда или военните експерименти често причиняват епидемията от немъртви в следващите филми, филмът за зомбита се превръща в символ на нежелано развитие на цивилизацията през 70-те години на миналия век. Поради своите неприятни (и радостно експлоатирани от директорите на експлоатацията) хранителни навици, зомбито също се превърна в синоним на най-трудната храна на ужасите. По кървавата следа на ексцесиите на пръски, умни режисьори откриха комичния потенциал на живите мъртви и в средата на 80-те години започнаха вълна от груби филми за зомбита със забавен оттенък. Zombieland, който вече прозвуча в боксофиса в САЩ. Както се казва в култовия шокър на Ромеро „Зомбита“: „Когато няма повече място в ада, мъртвите се връщат на земята“. „Или щурмуват киното“.

Топ 10 на филма за зомбита
Любимците на редакционния екип на Кино

  1. Зората на мъртвите4627751
  2. Нощта на живите мъртви
  3. Ден на мъртвите (оригинал)
  4. Шон на мъртвите
  5. Мозъчни
  6. Завръщането на живите мъртви
  7. Завръщането на живите мъртви 3
  8. Re- Аниматор
  9. Zombieland
  10. Fido

Bonus: The Walking Dead (телевизионен сериал)

Азбуката на филма за зомбита

26 причини, поради които живите мъртви не могат да си починат

А за Джордж А. Ромеро

Много малко хора знаят, че категорично съкратеното средно име на Ромеро е Андрю. Фактът, че сега 69-годишният е родоначалникът на историята на успеха на зомбитата, от друга страна, е част от общите познания за филмовата история. Започвайки с „Нощта на живите мъртви“ (виж буквата N), „Zombie“ (1978) и „Zombie 2 – The Last Chapter“ (1985), „Ню Йоркър“ създаде определяща тенденция трилогия на ужасите, която е една от киното истински наводнение от трупове, гризащи човешка плът. Способността на Ромеро да изобразява живите мъртви като ужасяващи символи на социалните оплаквания обаче беше най-вече несравнима. Достатъчна причина старият майстор да се върне към (отново процъфтяващия) бизнес със зомбита през 2005 г. със „Земя на мъртвите“ и 2007 г. с „Дневник на мъртвите“. “

Б за мозъчна смърт

4627696Преди Питър Джаксън да стане известен режисьор на блокбъстър с „Властелинът на пръстените“, той си направи име като експерт в сочните забавления. Неговият филм за зомбита от 1992 г. „Braindead“ се смята за най-кървавия филм на всички времена. Само на финала (снимка) се проляха над 300 литра изкуствена кръв!

 

 

 

C за Cross Cult Comics

4627698Www.cross-cult.de доказва, че живите мъртви се превръщат в истински герои на балончета, особено в независимата комикс сцена. Освен антологията „Когато зомбитата изядоха света“, лейбълът издава грандиозните американски сериали „The Goon“ и „The Walking Dead“ на немски.

D за Зората на мъртвите

Точно както „Зората на мъртвите“ (на английски: „Zombie“) на Ромеро предизвика бум през 1978 г., касовият успех на римейка на Зак Снайдър през 2004 г. гарантира, че дори големите студиа имат вкус към зомбита.

E за Едгар Райт

„Shaun of the Dead – A Zombie Soldom Comes Alone“ (2004) 35-годишният англичанин създаде не само парти филм, но и насмешлив почит към филмите за зомбита на своя идол Джордж А. Ромеро (виж буква А).

F за Фидо

FidoВъв „Fido – добри мъртви трудно се намират“ (2006) опитомените зомбита са малтретирани като евтини домашни помощници. Пронизващата пародия на идеалния свят на американските американци от 50-те години на миналия век доказва по много забавен начин, че все още има някои оригинални идеи в действително изтърканата тема за зомбита.

G за мозъка

Всъщност зомбитата не са особено придирчиви към човекоядството. Въпреки това, от сърдечната жанрова пародия „По дяволите, зомбитата идват“ (1985), филмовите фенове знаят: Абсолютната храна за тялото и стомаха на живите мъртви е човешкият орган на мисълта.

H за Хърбърт Уест

Романът на ужасите на HP Lovecraft „Хърбърт Уест: Реаниматор“ беше вдъхновението за култовата филмова поредица „Re-Animator“ на Стюарт Гордън и Брайън Юзна (виж буквата Y). В ексцесиите на пръски „Der Re-Animator“ (1985), „Bride of Re-Animator“ (1990) и „Beyond Re-Animator“ (2003) Джефри Комбс постигна статут на икона на ужасите в ролята на учения, експериментиращ с трупове.

Аз за италиански ужаси

Откакто режисьорът Дарио Ардженто направи европейска версия на „Зората на мъртвите“ на Ромеро през 1978 г., която стана сензационен успех, особено заради новата музикална музика на групата Goblin, филми за зомбита се снимаха в страната на цъфтящите лимони като на поточна линия . В допълнение към бруталните филми Лусио Фулсис (виж буквата L), „Zombies Among Cannibals“ на Марино Джиролами (1980), Umberto Lenzi „Großangriff der Zombies“ (1980) и хорър-порно миксът на Джо Д’Амато „In der Macht der Zombies“ “ (In the Violence of the Zombies) (1980) като акценти на отприщена машина за експлоатация.4627708

J за Джена Джеймсън

В хубавия, кофти B-филм забавно „Zombie Strippers“ (2008), бившата порно звезда самоиронично доказва, че има и гъвкавост в актьорската игра.

K за изстрел в глава

Какъв залог в сърцето за вампирите е изстрел в главата за зомбита. Гуруто на ефектите Том Савини визуализира единственото ефективно лекарство за живите мъртви най-впечатляващо в „Зомбита“ (1978).

L за Лусио Фулчи

Режисьорът, който почина през 1996 г., е смятан за поп-папа. „Woodoo – Die Schreckensinsel der Zombies“ (1979), „Зомби, окачено на въже за камбана“ (1980) и „Die Geisterstadt der Zombies“ (1981) са наистина трудни неща.

M за Marvel Zombies

рез 2005 г. авторът на комиксите Робърт Къркман има странна и готина идея: Ами ако супергерои като Spider-Man & Co. мутират в зомбита? Апокалиптичните ефекти бяха преведени в мигащ мини-сериал. Феновете бяха толкова ентусиазирани, че последваха четири официални продължения (достъпни от Panini Comics) и различни кросоувъри.

N за Нощта на живите мъртви

Филмът, който постави началото на бума на зомбитата: Заснет в черно-бяло, нискобюджетният шокър от 68 също успя да убеди артистично. Копие се намира в Музея на модерното изкуство в Ню Йорк.

О за оргия на мъртвите

Завесата за странния филм в историята на зомбитата: Trash Pope Ед Ууд написа книгата за това любопитство от 1965 г., в която една go-go танцьорка след друга се изкачват от гроба си.

P за гордост и предразсъдъци и зомбита

В романа си авторът Сет Греъм-Смит подправя шаблона на Джейн Остин със зомбитен ужас. Култ!

Q за карантина

Американският шокър, създаден през 2008 г., е представител на модернизацията на жанра: От „28 дни по-късно“ (2002) живите мъртви вече не се разбъркват, а бягат!

R за Resident Evil

Най-успешният франчайз във вселената на зомбитата е изобретен през 1996 г. от японската софтуерна компания Capcom. Конзолната игра и нейните издънки създадоха жанра на survival horror с историите за мистериозните машинации на Umbrella Corporation и формираха основата за множество филмови адаптации с Мила Йовович в главната роля на ловеца на зомбита.

S за пръскане

Филмови герои, които не се отклоняват от вътрешностите и мозъка (виж буквата G) в диетата си от човешка плът, направиха възможно режисьорите и артистите на ефектите да прокарат границите на отвращението в невъобразимото

Т за трилър

Благодарение на Майкъл Джексън и режисьора на „Американски върколак“ Джон Ландис живите мъртви също се превърнаха в история на музикалното видео. На 2 декември 1983 г. е премиерата на видеоклипа към хитовия сингъл на Джаксън, който е продуциран за астрономическата сума от 500 000 долара по това време. Поради тежките ефекти на гуруто на SFX Рик Бейкър, ни беше позволено да покажем 14-минутния клип само през нощта. Хореографията на ордите от зомбита преживя странно съживяване в YouTube: филипинските затворници бяха прецизно репетирали танцовите стъпки.

U за подводни зомбита

А „Оскар“ за най-странна атака на зомбита отива при: Лусио Фулсис „Woodoo – Die Schreckensinsel der Zombies“ (79).

V за вуду

Фигурата на зомбито идва от религията вуду, която е роден в Западна Африка и Хаити. В него уж е възможно свещениците да превръщат хората в привидно безволни мъртви хора. Отровата, използвана в този процес, кара жертвите да изглежда като умиращи в началото, което обяснява мотива за издигането на труповете от гробовете.

W за Бяло зомби

Първият филм за зомбита в историята на киното е заснет през 1932 г. Не става дума за немъртви канибали, а за бял вуду свещеник (легенда на филма на ужасите Бела Лугоси), който държи армия от немъртви роби в Хаити.

X за X файловете

Беше ясно, че Мълдър и Скъли в крайна сметка ще се сблъскат със зомбита в техните страховити дела на ФБР. Беше дошло времето в самоунизителния епизод „Холивуд“ от седми сезон.

Y за Браян Юзна

Като режисьор и продуцент зад филмовите поредици „Реаниматор“ и „Завръщане на живите мъртви“, сега 58-годишният се превърна в кръстник на зомбитата на 80-те и 90-те години.

Z за Ръководство за оцеляване на зомби

Синът на Мел Брукс Макс публикува наръчник за правилно поведение в случай на епидемия от зомбита през 2003 г. Ироничното ръководство е вдъхновение за правилата в актуалното хорър забавление „Zombieland“.